Липсата на кворум провали днешната извънредна общинска сесия,  на която

...
Липсата на кворум провали днешната извънредна общинска сесия,  на която
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП провалиха извънредната сесия за акциите на Пловдив в Панаира

Липсата на кворум провали днешната изключителна общинска сесия,  на която трябваше да се гласува още веднъж дали Община Пловдив  да одобри акциите на Варна в дружеството– притежател на Международния панаир – „ Пълдин туринвест “. 

Заседанието не се организира поради неявяване на съветниците от ГЕРБ и Българска социалистическа партия. На въпрос за какво ги няма на сесия, кметът Здравко Димитров сподели: „ Попитайте тях, имате им телефоните “. 

За следващ път пред постройката на градския парламент се събраха протестиращи жители. 

„ Въздържал се е равно на Гергов продал се! “ - гласи надпис на техен афиш. 

„ Ние сме тук, с цел да се опитаме като жители да спрем това безумство. За страдание, през днешния ден сме доста по-малко от общинските съветници. Въпреки че е работен ден, взехме решение, че ще бъдем тук, с цел да създадем всичко допустимо по силите ни ” - споделят протестиращите. 

„ Доведе ни борбата за Панаира и в по-голяма степен за града ни. Управляващите взеха решение, че градът ни е на тезгяха и ще го подаряваме и продаваме. В случая ще

обслужваме корпоративните ползи на Георги Гергов ” - гласи друго яростно мнение на недоволните от досегашното решение на болшинството. 

Според кмета Димитров митингът е проведен, а общинските съветници са осведомени за предлагането на Георги Гергов да отстъпи терен от Панаира за Опера и община Пловдив да получи 2% от акциите на „ Пълдин туринвест “. 

Двайсетимата съветници от „ Демократична България “, „ Съюз за Пловдив “, „ Кауза България “, Вътрешна македонска революционна организация, както и самостоятелни, по чието искане бе свикана днешната сесия, упорстват представителят на общината в сдружението Ясен Михайлов да бъде акредитиран

да гласоподава срещу препоръчаното увеличение на капитала и измененията в устава му на акционерното заседание на 9 януари.

За сесията в Пловдив дойдоха депутатите от „ Демократична България “ Христо Иванов и Ивайло Мирчев.

Присъствието си Христо Иванов изясни по този начин: „ Аз съм тук, тъй като този проблем рискува да се трансформира не просто в закононарушение по отношение на Пловдив, а в мното тежък народен проблем.

Ако бъде позволено окончателното харизване на Пловдивския панаир, това ще бъде съвършената илюстрация за това по какъв начин съветското въздействие и корупцията у нас влизат в кръвосмесителна връзка “. 

След провалената изключителна сесия на Общински съвет за акциите на Панаира, ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков от ГЕРБ разяснява, че  прецизно си извършва отговорностите, само че не може да отговори за какво отсъстваха съветниците от ГЕРБ.

„ Всъщност в зала нямаше 16 съветници от общо 51, останалите са 35, тъй че не отсъстваха единствено от ГЕРБ ", съобщи Държиков.

Според него съветниците, които отсъстваха, имат друго мнение от тези, които са поискали изключителната сесия, само че не желаят да влизат в борби в зала.  Има задоволително съветници, да се обединят и да вземат решения за града “, сподели още ръководителят на Общински съвет, като акцентира, че няма да свика закрито съвещание.

„ То е предстоящо, че болшинството, което гласоподава Гергов да получи целия панаир, няма да дойдат “, разяснява депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Иван Петков, който също бе на сесията.

„ За страдание една емблема на Пловдив и на България отива у един човек, който може да я унищожи. Това е нещо, за което и ние като парламентарна група в Народното събрание сме предизвестили “, сподели още Иван Петков.

Съветничката от „ Демократична България “ Веселина Александрова разгласи подписка за привикване на ново съвещание на 9 януари. За този ден е планувано и общото заседание на акционерите на „ Пълдин туринвест “ с предложение за нарастване на капитала посредством апорт на акциите на община Варна. 

Днешното съвещание на пловдивския Общински съвет трябваше да е трето гласоподаване по проблема. Първият път „ ЗА “ гласоподаваха единствено от групата „ Автентична лява Българска социалистическа партия “. До обрата в позицията на ГЕРБ и останалите четирима се стигна след писмо на Гергов до съветниците, в което дава обещание, че в случай че бъдат признати акциите на Варна, той ще подари 6 декара земя в панаира за създаване на опера в града и 2% от акциите на „ Пълдин туринвест “, с цел да не загуби Пловдив каузи си в него.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР